Floating Touch

Floating touch is een door Sony en Cypress Technologies ontwikkelde techniek waarmee het mogelijk is om het scherm van je smartphone te bedienen door je vinger boven het scherm te bewegen. De Sony Xperia Sola is de eerste smartphone waarin de floating touch techniek is verwerkt. Aanvankelijk zal floating touch alleen werken met in de ingebouwde internetbrowser, maar app ontwikkelaars zullen waarschijnlijk op deze techniek inspelen. Sony beweert dat floating touch tot 20 mm boven het scherm werkt. Floating touch ondersteunt (nog) geen multi (floating) touch, waardoor het dus met één vinger tegelijkertijd werkt.

 

Voordeel Floating Touch

Het aanvankelijke nut van floating touch zit erin dat je in de browser een 'hover' muis-effect kun creëren. Als je achter de computer met een muis bijvoorbeeld over een link of plaatje beweegt, dan treedt er een vaak een verandering op in het scherm. Hierdoor kun je bijvoorbeeld zien dat een stuk tekst een link is naar een andere webpagina. Met conventionele touchscreens is dit effect niet mogelijk. Met een touchpad kun je dit effect, het hover effect, wel creëren, maar veel smartphones hebben geen touchpad meer.

Waarschijnlijk zullen er in de toekomst snel meer toepassingen komen speciaal voor een floating touch scherm en niet alleen in browsers, maar ook in apps.

 

Hoe werkt Floating Touch?

Sony licht op zijn website een tipje van de sluier op hoe floating touch werkt. Sony gebruikt voor een floating touch scherm twee types sensoren: mutual capacitance en self capacitance sensoren. Mutual capacitance sensoren maken multitouch mogelijk, waarbij je met twee vingers tegelijkertijd, op het scherm, je smartphone kunt bedienen. Self capacitance sensoren creëren daarentegen sterkere signalen, waardoor deze sensoren je vinger bewegingen tot 20 mm boven het scherm kunnen detecteren. Met self capacitance sensoren is multitouch daarentegen niet mogelijk.

Sony is erin geslaagd beide sensoren in één touchscreen te verwerken, waardoor je dus zowel floating touch als multitouch kunt gebruiken.

 

Aangezien de floating touch techniek pas recentelijk commercieel wordt gebruikt, zijn de toepassingen nog redelijk beperkt. We verwachten echter dat floating touch een blijvertje zal zijn, dat steeds meer toepassingen zal krijgen.

 

Tenslotte nog een korte video van Sony zelf waarin ze floating touch demonstreren op de nieuwe Sony Xperia Sola.

 


Sony over floating touch